Vis - Schijf van Vijf
De Schijf van Vijf helpt je om te weten of je gezond eet. Eet elke dag iets anders uit elk vak van de Schijf van Vijf, dan eet je gezond. Dat noemen we variëren. Door te variëren krijg je alle verschillende voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om te kunnen groeien, bewegen, leren en om gezond te blijven.
Hoe kan je variëren? Vis zit in het roze vak met vis, peulvruchten, vlees, vleesvervangers, ei en noten. Je kiest dus iedere dag iets anders, bijvoorbeeld: 1 dag vis, 1 dag peulvruchten, 1 dag noten, 2 dagen rund- of varkensvlees en 2 dagen kip of ander gevogelte. In plaats van vlees kan je ook vleesvervanger, tofu, tempé of eieren nemen.
Hoeveel vis mag je per dag? Iemand uit groep 6, 7 of 8 heeft ongeveer 1 portie kip, vis, peulvruchten of vlees per dag nodig. Dat is ongeveer 100 gram.
Het is het beste om producten te kiezen die in de Schijf van Vijf staan. Alle soorten vis, schaal- en schelpdieren staan IN de Schijf van Vijf.
Eet deze vis liever niet elke week |
– Gerookte zalm en zoute haring. Hier zit veel zout in.
– Gefrituurde vis met een krokant laagje, zoals een lekkerbekje of kabeljauw.
– Vis waar een sausje overheen zit. |
Het is vooral goed om vette vis te eten. Vette vis bestaat voor meer dan 10% uit vet. Voorbeelden van gezonde vette vis zijn: makreel, haring, zalm en sardines. Matig vette vis bevat 2-10% vet. Voorbeelden hiervan zijn baars, tong, tonijn en zeeduivel. Magere vis heeft minder dan 2% vet. Voorbeelden hiervan zijn kabeljauw, schelvis en koolvis.
Meer lezen over de Schijf van Vijf? Ga naar de website van het Voedingscentrum.