Bak- en braadproducten - gezondheid
Vet heb je nodig om gezond te blijven.
Vet geeft energie, is een belangrijke brandstof voor je lichaam en is een belangrijke bouwstof. Er zitten ook vitamines in die je lichaam nodig heeft. Als je de juiste soort vet en hoeveelheid per dag eet, helpt het dus om gezond te blijven.
Verzadigd of onverzadigd?
Onverzadigd vet is meestal zacht en vloeibaar terwijl verzadigd vet meestal hard is. Onverzadigd vet heeft een positief effect op de gezondheid omdat het goed is voor je hart en bloedvaten. Producten met veel verzadigd vet zijn veel minder gezond. Het is dus belangrijk om deze twee soorten te herkennen.
Er is een ezelsbruggetje bedacht om te onthouden welk vet je moet vervangen. ‘Verzadigd vet is Verkeerd, Onverzadigd vet is Oké’. Producten bestaan altijd uit een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetten.
Producten met veel verzadigde vetten zijn vaak hard (roomboter, harde margarine, kokosvet, hard frituurvet) en producten met veel onverzadigde vetten zijn vaak vloeibaar van vorm (olie, vloeibaar bak- en braadproducten, halvarine, margarine).
Vloeibare bak- en braadproducten bevatten meer onverzadigde vetten en zijn gezonder. De vaste producten zoals roomboter en margarine in een wikkel, bevatten veel verzadigde vetten en zijn dus minder gezond.