Les 1. Wat weet ik al?
Tijdens deze Smaakmissie werken jullie samen.
Eiwit is een voedingsstof. De stofjes in eiwitten zijn eigenlijk bouwstenen die je spieren en cellen opbouwen. Zo zorgen eiwitten dus dat ons lichaam en onze spieren kunnen groeien. En wanneer iets kapot is, zorgen ze dat het weer gemaakt wordt.
Een leerling uit groep 6, 7 of 8 heeft elke dag 1 kleine portie vles, vis of vervangers nodig. Dat is ongeveer 100 gram. Als je jonger bent heb je wat minder nodig dan wanneer je ouder bent. Dit verschilt dus per leeftijd. Vraag vanavond bij het koken eens of je mag afwegen hoeveel 100 gram eigenlijk is.
Een stukje kip. Dit is van mager vlees van een kip gemaakt. Worst wordt gemaakt van vet rundvlees of varkensvlees. Hier zit dus meer vet in. Dit zie je ook wanneer je een worstje in de pan bakt, er blijft dan een laagje vet in de pan achter. Mager vlees staat in de Schijf van Vijf en vet vlees niet. Het is dus beter om vlees met weinig vet te eten.
Een speklapje wordt gemaakt van het vet van de buik van een varken.
Een scharrelkip leeft in een scharrelstal, hier kunnen kippen zich vrij bewegen. Er ligt strooisel op de grond en er zijn legnesten aanwezig. Scharrelkippen leven met negen kippen op één vierkante meter. Een biologische kip leeft met zes kippen op één vierkante meter, mag regelmatig naar buiten en krijgt ook biologisch voer.
Stelling:
Over de hele wereld wordt vis gevangen. Er bestaan meer dan 31.000 verschillende soorten vissen. Sommige vissen leven alleen in zout water, dus in oceanen en zeeën. Bijvoorbeeld haring, makreel en kabeljauw. Andere vissen leven alleen in zoet water, zoals in rivieren of meren. Bijvoorbeeld snoek, forel of karpers. Er zijn ook vissen die in zout én zoet water kunnen leven. Zoals zalm, garnalen en paling. De verschillende soorten vissen komen hierdoor dus ook uit verschillende landen.
Peulvruchten is een lastige groep. Het zijn zaden of de zaden met hun omhulsel. Onder peulvruchten vallen: bruine bonen, witte en zwarte bonen, kapucijners, kievitsbonen, limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Als je kijkt hoe de plant groeit, dan zijn sperziebonen, snijbonen, doperwten en peultjes eigenlijk ook peulvruchten. Alleen ze hebben een ander effect op ons lichaam (er zit minder eiwit en zetmeel in) en daarom staan ze in de Schijf van Vijf bij groente. Peulvruchten worden vaak gedroogd of in blik, pot of zak verkocht.
Het advies is om elke dag een handje noten te eten, dat is goed voor je gezondheid. Te veel zout is alleen niet goed voor onze gezondheid. En omdat we zout al veel door ons eten binnenkrijgen, kan je dus het beste noten zonder zout eten. Ook zit er in gekruide noten vaak suiker. Ook dat is minder goed voor je gezondheid.
En in welke producten zit dit veel?