Terug naar Smaaklessen

Soorten artikelen

In kranten en online kom je verschillende soorten artikelen tegen. Ze staan ook op werkblad 5a met de eisen waar ze aan moeten voldoen.

  1. Promotieartikel. In een promotieartikel zet je een groente in het zonnetje. Je schrijft over de voordelen en waarom iedereen die groente zou moeten eten. Je maakt eigenlijk positieve reclame voor de groente.
  2. Recept. In een recept beschrijf je stap voor stap hoe je een gerecht maakt. Je maakt een lijstje met ingrediënten en benodigdheden.
  3. Ingezonden vraag. Een lezer heeft een vraag gestuurd en die ga jij beantwoorden. Lees de vraag goed en zorg dat je de vraag van de lezer goed beantwoord.
  4. Een recensie. Een recensie is een kritisch verslag dat je schrijft nadat je zelf onderzoek hebt gedaan. Je proeft dus eerst de groenten en schrijft dan op wat je ervan vindt. Het kan zijn dat je het niet lekker vindt en dat op wilt schrijven. Maar in dit geval moet het een positieve recensie zijn.
  5. Achtergrondartikel. Een achtergrondartikel geeft veel informatie over een onderwerp, zodat de lezer het onderwerp daarna beter snapt.
  6. Interview. Bij een interview worden vooraf vragen bedacht die men aan een persoon wil stellen. In een geschreven interview kun je steeds de vraag en het antwoord opschrijven, maar je kunt er ook een verhaal van maken.

Criteria van de journalist

Zo wil de journalist dat er gewerkt wordt:

  1. Gebruik meerdere bronnen en controleer deze.
  2. Zorg dat niet alle artikelen over dezelfde groentes gaan, varieer dus een beetje.
  3. Zorg dat je iets nieuws vertelt. Mensen lezen nieuwsberichten om iets nieuws te weten te komen.
  4. Schrijf begrijpelijk, zorg dat iedereen snapt wat je wil vertellen.
  5. Maak het artikel aantrekkelijk. Dit kan met foto’s, plaatjes, tekeningen, video’s, infopraphics, etc.
  6. Je kunt ook denken aan een vlog, of beelden en berichten voor sociale media.
  7. Zorg dat het artikel voldoet aan de eisen van de journalist (zie werkblad 5a).

Kenmerken journalist

Een goede journalist:

  • Is altijd nieuwsgierig
  • Is altijd goed voorbereid
  • Laat zich zo goed mogelijk informeren door meerdere bronnen
  • Kan goed luisteren
  • Is goed in het stellen van vragen
  • Is creatief
  • Is goed in het verzamelen van informatie en kent de feiten
  • Kan zowel mondeling als schriftelijk goed communiceren
  • Kan zorgvuldig werken en controleert zijn werk goed op mogelijke fouten

Stappenplan artikel

Voor het schrijven van een goed artikel doorloop je de volgende stappen:

  1. Verzamel informatie die te maken heeft met jullie onderwerp.
  2. Controleer jullie informatie. Dit doe je door te checken of je bron betrouwbaar is (Lees hiervoor het hoofdstuk: ‘Betrouwbare bronnen’)
  3. Bedenk een pakkende titel.
  4. Schrijf een introductie waardoor de lezer nieuwsgierig wordt. In een introductie staan kort de belangrijkste punten uit het verhaal.
  5. Ga vervolgens aan de slag met de kern van het artikel. Schrijf in alinea’s en gebruik eventueel tussenkopjes.
  6. Schrijf de informatie in heldere taal, leg belangrijke begrippen uit.
  7. Voeg afbeeldingen toe. Een goed plaatje of foto ondersteunt de tekst en maakt het artikel interessanter voor de lezer.
  8. Controleer de tekst altijd nog een keer op spelfouten.
  9. Werk het artikel nu netjes uit op papier of op de computer.

Tip: Gebruik een sjabloon van Word. Daarin kan je makkelijk een bladzijde voor een krant of nieuwsbrief ontwerpen. Hoe doe je dat? Ga naar Word, klik op: Bestand > Nieuw > Voorbeeld-sjablonen > Kies bijvoorbeeld voor nieuwsbrief.
Klik op het stukje dat je wil veranderen en typ hier je eigen tekst in. Je kunt zelf kaders verwijderen of bijvoorbeeld afbeeldingen toevoegen. Ook kan je kaders een andere kleur geven.

Betrouwbare bronnen

Iedereen kan informatie op internet zetten, zonder dat er gecontroleerd wordt of die informatie klopt. Daarom is het belangrijk om te bepalen of de bronnen die je gebruikt betrouwbaar zijn. Maar hoe doe je dat? Een aantal tips!

  1. Voor informatie over voeding zijn er twee betrouwbare bronnen, namelijk voedingscentrum.nl en www.veggipedia.nl. Op de website van het Voedingscentrum kan je allerlei informatie vinden over de Schijf van Vijf, het bewaren van eten, wat biologisch is, het lezen van een etiket, enz. Veggipedia is een online groente-encyclopedie. Hierin vind je per groentesoort allerlei informatie over de groeiwijze, smaak, toepassing, verkrijgbaarheid, voedingswaardes en hoe je het moet bewaren.
  2. Kijk je op een andere website? Doe dan het volgende:
  • Kijk wie de website heeft gemaakt, is dat zomaar iemand of is het betrouwbaar.
  • Kijk wat het doel is van de website. Is het reclame? Dan is het niet altijd betrouwbaar.
  • Kijk wanneer de website voor het laatst is bijgewerkt. Een oude website geeft oude informatie.
  • Vind je interessante informatie? Vergelijk dit dan altijd met dezelfde informatie op meerdere websites. Geven ze allemaal dezelfde informatie? Dan is de kans groot dat de informatie klopt.
  1. Kijk verder dan internet, bronnen zijn overal! Zoek bijvoorbeeld ook naar informatie in boeken, tijdschriften, kranten, of vraag het aan iemand die er veel verstand van heeft.

Milieu en seizoen

Hoe weet je welke groenten goed of minder goed zijn voor het milieu? Je kunt hierbij deze tips gebruiken:

Tips om groente te kiezen

  1. Ga voor groenten van een akker in Nederland. Denk dan aan bijvoorbeeld ui, wortel, rode bietjes, knolselderij, prei, rode kool en boerenkool.
  2. Kies voor groentes die op dat moment groeien. Dit noem je ‘in het seizoen’. Groentes die op dit moment niet groeien (en dus niet in het seizoen zijn) moeten vaak uit een warm land of uit een verwarmde kas komen. Dit kost veel energie en is dus minder goed voor het milieu. Groenten uit de diepvries, blik en pot zijn ook een goede keus, deze groentes worden vaak op de akker geteeld in het goede seizoen.
  3. Kies minder voor groentes uit overzeese landen. Deze komen vaak met het vliegtuig en hebben ook veel verpakkingsmateriaal nodig om goed te blijven.
  4. Let op keurmerken zoals On the way to Planet Proofen het Eko-keurmerk, dan zit je goed!

Recepten

Het internet staat vol met recepten waarmee je lekkere gerechten met groente kan maken. Een paar tips!

  • Veggipedia
    Inspirerende recepten met groente en/of fruit als hoofdingrediënt.
  • Voedingscentrum
    Een enorm aanbod van recepten met groente voor het ontbijt, de lunch en het diner.
  • Kliekipedia
    Het bewijs dat je ook met kliekjes heel lekker kan koken.

Filmpjes

Er zijn ook veel filmpjes gemaakt waarin informatie gegeven wordt over groente.
Let op: ook hier is het belangrijk om goed te kijken wat de bron is van het filmpje.

Weetjes

Wist je dat de eerste wortels allerlei kleuren hadden? Van donkerpaars en wit tot geel en rood. En wist je dat ze in Frankrijk boerenkool ‘chou frisse’ noemen? Dit betekent kool met krulletjes.
Op zoek naar meer grappige weetjes over groente? Kijk dan eens op de website van Veggipedia.

Extra's

In een krant staan ook vaak puzzels of andere leuke weetjes. Deze kunnen ook als thema ‘groente’ hebben, denk bijvoorbeeld aan:

  • Een groente-kruiswoordpuzzel
  • Een groente-woordzoeker
  • Een groente-doolhofpuzzel
  • Een strip over groente
  • (Tiktok)filmpje om het katern te promoten
  • Websitepagina met extra informatie bij het katern
  • Een flyer om het katern te promoten

En wist je dat er ook heel veel spreekwoorden zijn waar een bepaalde groentesoort in voor komt?

  • Het is een peulenschil -> Dat doe ik even, zo gebeurd
  • Ik zweet peentjes -> Als je bang of zenuwachtig bent
  • Honger maakt rauwe bonen zoet -> Als men honger heeft, smaakt alles
  • Voor spek en bonen meedoen -> Niet echt meedoen, niet meetellen
  • Het interesseert hem geen biet -> Geen interesse hebben
  • Zijn eigen boontjes doppen -> Geen hulp van anderen vragen, zijn problemen zelf oplossen
  • Groeien als kool -> Snel opgroeien
  • Zo rood als een biet -> Zich schamen

Puzzel groente