Les 1. Wat weet ik al over olie en vet?
Verdeel de klas in teams.
Vet geeft energie, is een belangrijke brandstof voor je lichaam en is een belangrijke bouwstof. Er zitten ook vitamines in die je lichaam nodig heeft. Als je de juiste soort vet en hoeveelheid per dag eet, helpt het dus om gezond te blijven.
Als je door de halvarine of margarine je boterham nog kan zien, is het prima!
Halvarine of margarine voor 4-6 sneetjes brood (ongeveer 6 gram per snee) en 1 eetlepel vloeibaar bereidingsvet of olie om in te bakken. Voor jongens uit groep 7-8 is het 45 gram smeer- en bereidingsvetten per dag en voor meisjes 40 gram per dag.
Roomboter is vooral dierlijk en margarine is vooral plantaardig. Roomboter wordt namelijk gemaakt van de room van melk van de koe. Margarine wordt gemaakt van olie uit planten.
Emulgatoren zorgen ervoor dat water en vet met elkaar kunnen mengen. In margarine zit zowel water als vet. Normaal kunnen die niet mengen maar door een emulgator toe te voegen, mengen ze wel.
Slaolie wordt gemaakt van verschillende plantaardige oliën. Boter wordt gemaakt van melkvet en visolie van vis.
Olie is vloeibaar bij kamertemperatuur en vet is hard. Als iets vloeibaar is bij kamertemperatuur (ongeveer 20 graden), zit er een beter soort vet in dan wanneer iets hard is bij dezelfde temperatuur.
Geachte heer, mevrouw, Wij hebben een goedlopend wokrestaurant. De laatste tijd merken we dat onze k...
Beste onderzoekers, Ik heb begrepen dat jullie alle vragen rond olie en vet kunnen beantwoorden. De ...
Dag helpdesk, Mijn naam is Piet en ik heb een frietzaak in het midden van het land. De laatste tijd ...
Mijne dames/heren, In ons steakrestaurant mogen wij veel gasten verwelkomen die van een lekker stukj...
Dag meneer of mevrouw, Mijn klanten hebben steeds vaker vragen over wat ik op mijn broodjes smeer. I...
Geachte heer, mevrouw,
Wij hebben een goedlopend wokrestaurant. De laatste tijd merken we dat onze klanten meer nadenken over wat ze eten en in welke olie of vet we wokken. Daarom onze vraag: Waarin kunnen wij het beste wokken? Wij willen ook graag weten wat de voordelen zijn van het vet of de olie die jullie adviseren. Als u hier antwoord op kunt geven, zouden wij u zeer erkentelijk zijn.
Vriendelijke groet,
Chen Fai
Manager Magic Wok
Beste onderzoekers,
Ik heb begrepen dat jullie alle vragen rond olie en vet kunnen beantwoorden. De klanten vinden het heerlijk als hun salade wat aangemaakt wordt met een dressing. Ik wil graag weten welk soort vet of olie ik daar het beste voor kan gebruiken. Met ‘beste’ bedoel ik lekker en gezond! Ik hoor dan ook graag van u waarom de dressing die u adviseert de beste keus is.
Hoor graag van u!
Groeten,
Sarah
Dag helpdesk,
Mijn naam is Piet en ik heb een frietzaak in het midden van het land. De laatste tijd hoor je veel over gezond eten op televisie en nu heb ik een vraag: Waar kan ik het beste in frituren? Kunt u mij hierover informeren en tevens uitleggen waarom dit de beste keuze is?
Alvast bedankt.
Piet Vos
Mijne dames/heren,
In ons steakrestaurant mogen wij veel gasten verwelkomen die van een lekker stukje vlees houden. Laatst ontstond er een discussie in de keuken over waarin vlees het beste gebraden kan worden. Wij komen er niet uit. Daarom wil ik graag gebruik maken van uw kennis. Kunt u ons terugmailen over het vet of de olie waarin we het beste ons vlees kunnen braden en waarom dat zo is?
In afwachting van uw antwoord, verblijf ik,
Hoogachtend,
Stefan Hoogland
Chef Steakrestaurant Cowboy
Dag meneer of mevrouw,
Mijn klanten hebben steeds vaker vragen over wat ik op mijn broodjes smeer. Ik wilde daarom eens uitzoeken wat ik eigenlijk het beste op de broodjes kan smeren. Kunt u hiervoor een advies uitbrengen? Graag ook met een korte uitleg over waarom dat het beste is.
Alvast bedankt.
Hartelijke groeten,
Tilly van Haaren
Wat gebruiken jullie thuis?